Agile kelimesi atik, çevik, kıvrak gibi Türkçe anlamlara gelir. Agile marketing ise genel olarak çevik pazarlama şeklinde Türkçe bir anlam kazanır. Aslında manasına uygun bir felsefeye sahip. Çünkü çeviklik ve kıvraklık pazarlama stratejisine konu olan faaliyetlerde bulunması gereken önemli özelliklerdir.
Kendi kendini organize kurabilen agile marketing devamlı olan yinelemelerle çalışan ve müşteriye en iyi değeri en kolay yoldan sunmayı amaçlayan organizasyon temelli bir pazarlama şeklidir. Grup çalışması kavramının çok önemli olduğu bu stratejide gruplar toplu bir çalışma içerisindedir.
Organizasyonlar, projeler, görevler veya işe konu olan eylemlerin tümü bir iş birliği ortamında tamamlanır. Etkileri analiz edilir, ölçülür ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda düzenli tekrarlanan bir değişim döngüsü oluşturulur. Her döngüde geliştirmeler ve yenilikler yapılarak projeye değerler katılır.
Agile marketing şekli e-ticaret için de oldukça kullanışlıdır. Bu pazarlama metodu kampanyaları mümkün olan en kısa zamanda müşteriye sunmayı amaçlar. Bu nedenle hareketin hiç eksik olmadığı e-ticaret için de biçilmiş özelliktedir. E-ticaret sitesi bu yöntem ile dijitalin hızına uyum sağlayabilecek şekle ulaşabilir.
Agile Marketing’in Başka Pazarlama Metotlarından Farkı Nelerdir?
Pazarlama dünyasında birçok çeşit metot ile karşılaşmak mümkündür. Peki o kadar pazarlama metodu varken neden Agile marketing bu kadar önemli bir hal aldı. Bunu diğerlerinden farklı şeklinde cevaplamak mümkündür. Başka pazarlama yaklaşımlarının çoğu, birbirinin benzeri olarak piyasaya çıktı. Dolayısıyla bağlı oldukları temellerin önemli bir kısmı benzer kaldı.
Agile marketing ise diğer benzer şeylere bağlı kalınmadan geliştirildi. Çevik pazarlamanın başkalarından ayrıldığı en önemli nokta müşteri tabanlı bir yaklaşım benimsemiş olmasıdır. Bu klasik şekilde olan bir müşteri memnuniyeti anlayışı değildir. Hatta anlayışın müşteri tabanlı oluşturulduğunu söylemek mümkün bile olabilir.
Başka pazarlama şekillerinden bazen satıcı, bazen üretici, bazen de ürün veya hizmetin bizzat kendisi merkeze alınır. Ancak çevik pazarlama müşterinin asla beklentilere göre davranmadığını söyler. Sürekli değişken hareketler gösteren müşteri trafiğini organizasyonlarda iş ortağı şeklinde görmek daha doğru sonuçlar verir.
Agile marketing sadece başarıya odaklanmaz. Başka pazarlama stratejilerinde başarı dışındaki durumlar görmezden gelinir. Sayısal verilerin dediklerine odaklanır ve ileriyi de bunun üzerinden kurar. Agile ise deneyip yanılma metoduna gider. Hipotezler kurar, deneyler yapar ve başarısızlıkları da önemli görür. Neyin işe yaramadığını da anlar ve ileride hata yapma riskini en aza indirir.